Skenande elpriser blev droppen – nu sparar Mikael tusenlappar

Staffan Gröndahl
2022-04-30
4
min läsning

Mikael fick nog när elräkningen låg på 10 000 kronor. Då hittade Mikael, 46, knepet som sänkte kostnaderna – direkt.

Skenande elpriser med skyhöga elräkningar som följd drabbade tusentals svenskar i vintras. En av dessa var Mikael på Värmdö utanför Stockholm. När decemberfakturan för villan på 186 kvadrat damp ner, fick han nog.

– Den var på ungefär 10 000 kronor, då insåg jag hur dyrt det hade blivit. Priserna hade rusat iväg och jag ville göra det jag kunde för att sänka kostnaderna, säger han.

Sagt och gjort. Lagom till årsskiftet åkte gamla elbolaget ut, in kom digitala elbolaget Greenely med sin app.

– Jag letade runt på nätet om hur man kan påverka sina elkostnader och då dök de upp. De hade ett gott betyg hos sina kunder, kunde erbjuda rätt typ av styrning i en app där allt var lätt att följa.

Vanlig missuppfattning mellan rörligt och timbaserat elavtal!

Skillnaden mellan ett traditionellt elbolag och Greenely stavas timpris. Eftersom elpriset varierar timme för timme går det att få lägsta möjliga pris om man prickar in billiga timmar med timprisavtal.

– Tidigare hade vi rörligt elavtal och i ärlighetens namn trodde jag att det var olika priser under dygnet. Jag tror det är en vanlig missuppfattning, säger Mikael och fortsätter:

– Det är säkert många med elbil som ställer in timern för att ladda nattetid, vilket är en ansträngning som inte ger något tillbaka. Där finns det en del utbildningsbehov tror jag.


Möjligheten att ladda elbilen när elpriset är som lägst lockade också.

– I samma veva gick vi över till elbil och med Greenely fanns det stora möjligheter att spara pengar på laddningen då den laddar när elpriset är som lägst. Sedan gillar jag att man kan ladda bilbatteriet skonsamt och på så vis förlänga batteriets livslängd. Elbilsbatteriet är en av de dyraste konsumentprodukterna man har i sitt hem så det känns som en nyttig extra bonus, säger Mikael om funktionen smartladdning.

Märks i plånboken

Så hur har bytet av bolag märkts i plånboken? I genomsnitt sparar Greenelys kunder tio procent gentemot traditionella elbolag och Mikael är inget undantag – han betalar cirka 1000 kronor mindre per månad jämfört med tidigare.


– Framförallt är det en besparing på uppladdningen av elbilen. Sedan handlar det om att ändra sina beteenden lite, som att fylla diskmaskinen och tvättmaskinen under dagen och köra den sent på kvällen. Det tycker inte jag påverkar vardagen i någon större utsträckning.

Eftersom villan har solceller lyfter Mikael fram en annan fördel med Greenely – dels kan han följa sin egen produktion i appen, dels kan han sälja solel till företaget.

– Först och främst använder jag den elen till hushållet, som grädde på moset kan man sälja lite när solcellerna producerar mer än förbrukningen. Men framförallt är det praktiskt att se både sin produktion och konsumtion på samma ställe, i appen.

Vilket är ditt bästa råd till de som funderar på att byta elavtal med inte kommer loss?

– Det är en ”tråkig” utgift som faktiskt går att påverka, så du kan lägga pengarna på något roligare istället. Idag finns det hjälpmedel, avtal och teknik som snabbt kan sänka elkostnaden utan större ansträngning. Och givet energiprisutvecklingen den senaste tiden finns det en allt större anledning att engagera sig.

Fler artiklar

Påbörja din energiresa!

Ladda hem Greenely-appen idag.