Elskolan - här går vi igenom olika former av elavtal

Sara Nässén
2024-01-02
5
min läsning

Att välja rätt elavtal kan kännas som en djungel, och hos Greenely vill vi göra det enklare för dig. Vi erbjuder ett timprisavtal där du köper el till självkostnadspris baserat på Nord Pools spotpris, och betalar timpriset för just de timmarna du använder elen. Detta skiljer sig från traditionella rörliga och fasta elavtal. Men vad innebär egentligen dessa olika typer av elavtal, och hur vet du vilket som är det bästa valet för just dina behov? 

Vi går igenom de olika avtalen:

Fast elavtal

Vid fasta priser är det som att elkunderna “slår vad” med elhandelsbolaget om priset under avtalstiden. Om det faktiska priset på el blir högre än det avtalade priset vinner kunden och elbolaget förlorar, och vice versa. Eftersom avtalen löper under lång tid tar elhandelsbolagen dessutom ut ett högre pris för att skydda sig mot variationer i elpriserna. Som kund kan du inte göra några förändringar i ditt beteende, utöver att använda mindre el för att sänka dina kostnader. 

Ett fast elavtal passar dig som värdesätter förutsägbarhet och trygghet när det gäller dina elkostnader. Du har ett bestämt pris per kilowattimme varje månad utan påverkan av marknadens svängningar.

Rörlig elavtal

Rörliga avtal betyder inte, som man kanske kunnat tro, att kunderna betalar priset som gäller en viss timme. Utan priset beräknas istället på ett genomsnitt av elpriset en viss period. När tidningarna skriver att det blir “rekordpriser på fredag morgon” är det inte mycket du som kund med rörlig avtal kan göra för att skydda dig från prisökningen. Som kund med rörligt avtal kan du inte heller dra nytta av de billiga priserna, utan det innebär att priset du betalar förändras med marknadspriserna.

Ett rörligt elavtal passar dig som är anpassningsbar och bekväm med att elpriset varierar. Ditt pris per kWh är månadens genomsnitt av timpriserna i ditt elområde, vilket innebär att ditt elpris förändras månad för månad. 

Timprisavtal

Den mest marknadsmässiga typen av avtal är timdebitering. I dag är elnäten så “smarta” att det går att ta betalt på ett sätt som gör att du betalar det faktiska priset för el, som varierar timvis under dygnet. Våra kunder får veta vad elen kommer att kosta under innevarande och nästkommande dag och kan på så sätt välja att förbruka elen när den är billigare. Förutom att du kan nyttja de låga spotpriserna och undvika de höga spotpriserna, innebär det också att elnätet avlastas när efterfrågan på el är som störst. En win-win helt enkelt!

Ett timprisavtal med Greenely är den perfekta lösningen för dig som vill ha kontroll över din elanvändning och minska dina elkostnader på ett smart och enkelt sätt. Med Greenely får du:

Flexibel elanvändning: Med Greenely-appen blir det enkelt att anpassa när du använder mest el. Ladda din elbil, kör diskmaskinen eller tvätta under tider då elpriset är som lägst, och maximera dina besparingar.

Aktiv prisuppföljning: Håll dig ständigt uppdaterad med de aktuella elpriserna genom vår användarvänliga app. Med Greenely blir det enkelt att justera din elanvändning i enlighet med prisförändringarna.

Smarta integrationer: För dig som älskar smidiga lösningar kan du integrera smarta hem-lösningar och automatisera din elanvändning med Greenely för att dra full nytta av spotpriserna. Vi erbjuder idag över 40+ olika integrationer till solceller, laddboxar, elbilar, uppvärmningssystem och lägger löpande till nya märken.

Minska dina energikostnader: Välj att använda el under de billigaste timmarna och se hur du enkelt kan sänka din totala elkostnad. Med Greenely-appen i handen blir det enklare än någonsin att förvalta ditt timprisavtal och göra smarta val som gynnar både din plånbok och miljön.

Skaffa timprisavtal hos Greenely idag!

Fler artiklar

Påbörja din energiresa!

Ladda hem Greenely-appen idag.