Tips för att sänka din elkostnad i sommar!

Staffan Gröndahl
2023-05-18
3
min läsning

Sommaren är här, vilket ofta betyder en tid fylld med ljusa soliga dagar, varma kvällar och välbehövlig ledighet. Då kan det vara lätt att glömma bort att det fortfarande finns många möjligheter att optimera sin energianvändning. Men oroa dig inte, vi har samlat ihop några effektiva tips för att hjälpa dig att hålla nere din elkostnad även under sommaren!

Sänk din inomhustemperatur

Ta vara på solens varma strålar och sänk inomhustemperaturen. Genom att sänka temperaturen inomhus med en grad kan du spara 5 procent i uppvärmningskostnader.

Släck dina lampor

Under sommarmånaderna är det ljust under större delen av dagen. Dra nytta av det naturliga ljuset och undvik att använda elektrisk belysning.

Torka tvätten ute

Låt tvätten torka utomhus under varma dagar för att slippa använda torktumlaren eller torkskåp.

Torka tvätten utomhus på sommaren

Koppla ur när du är borta

Dra ut sladdar och elektronik du inte använder när du åker bort för att undvika kostnader för el du inte använder.

Fånga solens strålar

Passa på att investera i solceller och ta vara på sommarsolens energi lite extra. Med solceller kan du använda energin från dina solpaneler till din elförbrukning och sälja överskottet för ett konkurrenskraftigt pris till Greenely.

Låt ugn och spis vila

Spara energi genom att passa på att äta kall mat som goda sallader med till exempel fetaost och melon, eller tända grillen för en varm middag i kvällssolen och låt ugnen och spisen vara avstängda.

Solceller på villa

Ladda bilen smartare

Ska du åka iväg mycket i sommar eller kommer bilen få vila mer än vanligt? Oavsett dina planer för din elbil så tipsar vi om att ansluta din bil för smart elbilsladdning i Greenelys app. På så sätt kan du ladda din bil när elpriset är lägst och därmed också minska dina laddningskostnader.

Vädra snabbt och effektivt

Öppna fönstren under kvällen eller svalare dagar och vädra ut varm luft istället för att använda energikrävande luftkonditionering. Du kan också täcka för dina fönster med gardiner eller persienner för att stänga ute värmen under varma dagar.

Fler artiklar

Påbörja din energiresa!

Ladda hem Greenely-appen idag.