Pionjären Peter: En av de första med Greenelys hemmabatterier

Sara Nässén
2024-05-13
3
min läsning
Teknikentusiasten Peter med en passion för hållbarhet bor i Åkersberga, utanför Stockholm. Peter är bland de första att investera i Greenelys nya hemmabatteri Pixii, en milstolpe på hans resa mot ett mer självförsörjande hem.

Peter flyttade in i sitt nuvarande hus 2015 och har sedan dess byggt ut och moderniserat huset med energieffektiva insatser. "Jag har alltid varit intresserad av teknik och hur saker fungerar. När vi flyttade hit bestämde jag mig för att göra huset så energieffektivt som möjligt," berättar han.

Greenelykund Peter
Solceller kombinerat med batteri

År 2020 installerade Peter solceller på taket som idag producerar cirka 18,000 kWh per år. Tillsammans med en växelriktare från Solis, installerad 2021, och en rad andra tekniska prylar, har Peter skapat ett integrerat system som styr allt från elbilsladdning, värme till belysning.

"De tidigare ägarna använde upp till 45,000 kWh per år bara för att värma upp huset. Med våra bergvärmepumpar och solceller har vi lyckats minska det till 25,000 kWh," förklarar Peter. Inte bara värmer solcellerna upp poolen, de laddar också hans elbilar.

Med införandet av Greenelys hemmabatterier ser Peter nu fram emot att maximera utnyttjandet av den producerade elen. "Jag vill inte att någon el ska gå till spillo. Batterierna hjälper oss att lagra överskottet och använda det när vi behöver, oavsett om det är dag eller natt."

Pixii batteri blir installerat hos Greenelykund
Framtidsvision

Peter har stora planer för framtiden. "Om detta fungerar bra vill jag utöka med fler batterier, kanske till och med på mitt företag," säger han. Ett vertikalt vindkraftverk står också på önskelistan, vilket skulle ytterligare förstärka hans energi självförsörjning.

Peter beskriver sig själv som en person med ett stort teknikintresse och som alltid vill vara först ut med det senaste. "Det är en spännande resa. Jag vill lära mig allt om hur den nya tekniken fungerar, och nu även hur batteriet fungerar. Jag ser verkligen fram emot detta."

Med en filosofi som kombinerar kollektivt ansvar med personlig vinning, strävar Peter efter att vara självförsörjande men också bidra till en större helhet. "Att kunna ha el oavsett vad som händer är en trygghet, inte bara för mig utan också för min familj," avslutar han.

Peter är verkligen ett exempel på hur man kan integrera modern teknologi i vardagen och samtidigt bidra till ett hållbarare samhälle. Hans hem i Åkersberga är inte bara en bostad, utan också ett exempel på framtidens energilösningar. 

Fler artiklar

Påbörja din energiresa!

Ladda hem Greenely-appen idag.