Träffa Ghaith - kund hos Greenely

Sara Nässén
2023-04-25
4
min läsning

Ghaith bor i södra Halland med sin sambo, deras två barn och hund. I elområde 4 har elpriserna den senaste tiden inte undgått någon men Ghaith har gjort det bästa av situationen och har med hjälp av Greenely fått större förståelse kring sin elkonsumtion och kontroll på sin solproduktion, samt elanvändning.

"Varje dag utan solceller är en förlust"

När Ghaith och hans familj fick en elräkning på 8000 kr förra året fick han en klump i magen och valde att göra något åt saken. Sagt och gjort så installerade Ghaith 36st Hyundai 400w solpaneler på taket april 2022 vilket var ett av hans bästa beslut för sin elräkning. Med solcellerna på taket och ett Huawei husbatteri på 10 kWh känner han i efterhand att varje dag utan solceller har varit en förlust.

Ghaith har varit kund hos Greenely sedan februari 2020 och använder sig av appen dagligen. Han har provat andra liknande appar men tycker Greenely är bäst. Han berättar att han uppskattar funktionerna som diagrammen, att han kan sätta sina egna prisreferenser för högt och lågt spotpris, samt att han kan se spotpriset för idag och imorgon direkt i appen. Eftersom han har solceller tycker han att det är bra att han kan se sin solproduktion i appen och sälja överskottet vidare till Greenely.

Vi behöver alla hjälpas åt att ta hand om elnätet

Med ett teknikintresse har Ghaith lärt sig mycket om elmarknaden och gillar att ha koll på elanvändningen och använder sig av tekniken som hjälpmedel. Han har bland annat investerat i wi-fi uttag för vissa av hans produkter som styrs utifrån solnedgång och soluppgång genom hans wi-fi. Ghaith tycker det är både kul och spännande att ha koll på spotpriset och utnyttja svängarna när det är som billigast. Han berättar att det kanske känns som småsaker men som ger stora avtryck när elräkningen kommer.

Hemma runt köksbordet pratar familjen gärna om el och Ghaith har visat sina barn hur de kan ha koll på spotpriset för att veta när det är mest kostnadseffektivt att använda el. Genom att skapa ett samtalsämne och inkludera familjen kan de samarbeta och hjälpas åt. Ghaith betonar vikten av att förstå och ta tillvara på den elektricitet vi har tillgång till, både för miljön och plånbokens skull. Han menar att det är viktigt att förstå hur vårt sätt att hantera el idag kommer att påverka miljön och framtida generationer.


Fem snabba tips för att optimera din elanvändning från Ghaith:

 1. Investera i solceller.
  Ghaith tipsar om att kika runt och kolla offerterna från olika solcellsföretag. Ta hjälp med avbetalning och prata med din bank för att investera i solceller.

 2. Använd elen vid rätt tidpunkt.
  Elen varierar varje timme och med spotpris kan du utnyttja när elen är som billigast och på så sätt spara pengar och hjälpa elnätet.

 3. Bind inte upp dig på långvariga elavtal.
  Ghaith menar på att elen förändras hela tiden och det är omöjligt att veta hur elpriserna kommer se ut om några år. Bind därför inte upp dig om du verkligen inte måste.

 4. Prata om elanvändningen i familjen.
  Inkludera familjen i elanvändning så alla gemensamt kan ta sitt ansvar och ta vara på elen. Inspirera varann att använda elen när den är som billigast för att spara pengar och göra elnätet en tjänst.

 5. Sätt upp ett brandlarm vid tvätt- och diskmaskin.
  Om man är orolig för brandfara vid användning av sina maskiner på nätterna rekommenderar Ghaith att sätta upp ett brandlarm i närheten. På så sätt kan du sova säkert och utnyttja elen när den är som billigast.

Fler artiklar

Påbörja din energiresa!

Ladda hem Greenely-appen idag.