Greenelys tips för husägare

Sara Nässén
2023-12-10
6
min läsning

Kolla över din elanvändning

Bor du i villa, radhus eller äger en fritidsstuga finns det mycket du kan göra för att styra din elkonsumtion och sänka din elkostnad. Det är en bra idé att se över hur du använder elen och säkerställa att ditt elavtal motsvarar dina specifika behov. Ett bra första steg för att ta kontroll över din elkonsumtion är att gå igenom ditt hem och ta reda på vad som drar el. Därefter kan du anpassa din elanvändning utifrån behovet och hitta sätt för att sänka din elanvändning.

Greenely tipsar

Möblera energismart
För att möblera energismart så ska du undvika att ställa större möbler framför elementen. Du bör försöka ha en så stor yta frigjord framför elementen som möjligt för att låta den varma luften cirkulera fritt i rummet. Utnyttja även mattor i din inredning för att spara energi, då de fungerar likt isolering.

Byt ut glödlampor till LED
Genom att byta ut dina glödlampor till en LED-lampa kan du minska din elanvändning. En LED-lampa använder ungefär en femtedel så mycket el som en vanlig glödlampa och håller dessutom mer än dubbelt så länge än en vanlig glödlampa.

Ställ in Greenelys Energisparläge när du är borta!
Ska du resa bort? Glöm inte att ställa in Greenelys Energisparsläge i appen så håller Greenely koll på din temperatur och ser till att det är varmt tills du kommer tillbaka. För varje grad kallare sparar du dessutom 5 % av energianvändningen i hemmet.

Duscha medvetet
Att ta långa och varma duschar kan kanske kännas skönt men det är faktiskt dåligt både för din kropp och för miljön. Genom att korta ner din duschtid från 10 min till 3 min, sparar du över 80 liter vatten per dusch och över 800 kWh per år! Är ni fler personer i hushållet så kan effekten bli ännu större!

Investera i solceller
Har du möjlighet att installera solceller på ditt tak? I Greenely-appen kan du följa hur mycket av din solproduktion som du själv använder samt hur mycket du säljer tillbaka till nätet och till vilket pris. Den producerade energi du själv inte använder köper Greenely tillbaks till ett konkurrenskraftigt pris.

Använd grenuttag med avstängningsknapp
Många apparater drar ström även när de är avstängda. Se till att stänga av apparater helt eller använd grenuttag med strömbrytare för att stänga av flera apparater på en gång.

Se över ditt elavtal

Det kan vara en bra idé att se över ditt nuvarande elavtal så att det passar ditt hushåll och dina elvanor. Om du har ett rörligt elavtal betyder det att ditt elpris följer priset på elbörsen. Som kund betalar du ett genomsnittspris under tidsperioden, som varierar beroende på ditt elbolag. Om du har ett fast elavtal innebär det att du binder upp dig till att betala samma pris per kilowattimme under en bestämd period.


Med ett timprisavtal följer du elbörsens spotpriser och betalar spotpriset för den timmen du använder el. Det är bara genom ett timprisavtal som du kan utnyttja det låga spotpriset och sänka din elkostnad! Hos Greenely erbjuder vi ett smidigt timprisavtal som hjälper dig ta kontroll över din el och sänka din elkonsumtion - allt i en användarvänlig app!

Genom att ha ett timprisavtal hos Greenely kan du med Greenely-appen utnyttja smarta funktioner och optimera din elkonsumtion.

  • Använd Greenelys realtidsmätare och se din elanvändning i realtid och förstå din elförbrukning.
  • Ställ in din prisnivå, vad du anser vara högt vs lågt spotpris.
  • Anslut elbil, laddbox, smart hemstyrning och solceller och ta kontroll över din el.
  • Ta del av dagens och morgondagens spotpris och styr din elanvändning mot de billigare spotpriserna.
  • Gå med i Greenelys Virtuella Kraftverk och var med och balansera elnätet , samtidigt som du tjänar pengar!

Teckna timprisavtal hos Greenely idag!

Fler artiklar

Påbörja din energiresa!

Ladda hem Greenely-appen idag.