5 myter om timpris som hindrar dig från att spara pengar på din elräkning

Staffan Gröndahl
2023-05-10
3
min läsning
1. Det spelar ingen roll vilket elavtal jag har

Tvärtom! Genom att välja rätt elavtal för dig och din bostad har du möjlighet att påverka din elkostnad. Beroende på hur stort du bor, om du använder elbilsladdning och hur dina energivanor ser ut kan kostnaden för el beroende på elavtal skilja väldigt mycket.

Skillnaden på fast pris, rörligt pris och timpris:

Fast pris: Du binder dig vanligtvis på ett till tre år och får samma pris hela perioden. Historiskt har detta varit dyrare än rörligt elpris och efter vintrarna som varit har fast pris blivit ett högriskprojekt för elbolagen. Påslagen just nu är enorma.

Rörligt pris: Du får snittpriset som gäller den månaden. Många med rörligt avtal tror att de kan spara pengar genom att optimera förbrukningen till billiga timmar, men det är en myt. Du gör elsystemet en tjänst, men för plånboken spelar det ingen roll.

Timpris: Varje timme har sitt eget elpris. Använder du mycket el på tider när andra gör det blir det dyrare och om du istället utnyttjar svängarna när elen är billigare får du en lägre elkostnad. Hur smart och väl du utnyttjar detta faktum påverkar din faktura.

2. Det är dyrare med timpris

För många blir timpris faktiskt billigare! Greenelys kunder minskar deras elanvändning med genomsnitt 20% varje månad. Genom att justera din elförbrukning till de billigare timmarna på dygnet eller ansluta dina smarta produkter med smart elbilsladdning eller din värmestyrning med automatisk styrning så kan du minska din elkostnad.

3. Byter jag till timprisavtal kan jag inte byta tillbaka

Falskt! När du är kund hos Greenely har du ingen bindningstid om du skulle vilja byta till ett annat elavtal. Om du skulle vilja säga upp ditt timprisavtal hos Greenely behöver du endast signera ett annat elavtal hos en annan leverantör. Bytet från Greenely sker automatiskt efter 14 dagar eller det datum som du angett till din nya elleverantör.

4. Timpris blir inte billigare i längden

Tack vare timpris kan du följa prisvariationerna och utnyttja elen när den är som mest kostnadseffektiv, på så sätt kan du spara flera tusenlappar om året!

5. Timprisavtal är komplicerat och svårt att förstå

Detta är en annan vanlig myt eftersom timprisavtal inte alls behöver vara komplicerat. De flesta elbolag har en tabell som visar priset per kWh under olika tider på dygnet. I Greenely-appen ser du dagens och morgondagens spotpris i en tabell som visar timpriset timme för timme, vilket hjälper dig att få koll på elpriset och när du kan använda elen till lägsta pris.

Vad är timpris?

Timprisavtal ger elkunder möjligheten att styra sitt elpris och sänka sin elkostnad genom att betala spotpriset för sin el för tidpunkten då elen förbrukas. Priserna för elen kan variera mellan olika timmar på dagen beroende på marknadens efterfrågan på el. Det är vanligt att priserna är som dyrast under timmarna då efterfrågan är som högst, till exempel på morgonen eller kvällen när folk vaknar eller kommer hem och använder många energikällor.

Fördelen med ett timprisavtal är att det ger möjlighet att spara pengar genom att planera sin elförbrukning efter de tider på dagen då priset är lägre. Till exempel kan man förflytta sin tvättid till senare på kvällen när kostnaden är lägre, och därmed spara pengar på sin elräkning. Med Greenelys app kan du se både dagens och morgondagens spotpriser för att hålla koll på elpriserna och planera in sin elanvändning.

Mer om Greenelys timprisavtal

Hos Greenely betalar du en månadsavgift på 69kr och köper el till självkostnadspris som baseras av spotpriset från Nord Pool för den timmen du väljer att använda el. I Greenely-appen har du möjlighet att styra både uppvärmning och smart elbilsladdning till de billigaste timmarna helt automatiskt.

I appen finns funktioner som hjälper dig att hålla koll på dagens och morgondagens spotpriser. Du kan också välja själv när du vill använda el och ange dina egna preferenser för vad som är ett högt och lågt pris. Jämför din förbrukning med vänner och grannar med liknande hushåll och bli en del av en gemenskap för att skapa ett stabilare elsystem, för hela Sverige.

Passa på att bli kund hos Greenely idag!

Fler artiklar

Påbörja din energiresa!

Ladda hem Greenely-appen idag.